“De pleuris breekt dan uit,” zei de man in de training, “als ik geen appje stuur om te laten weten waar ik ben. Ik doe het braaf en dat is precies wat me zo irriteert.”
Een onzekere man die nee tegen een vrouw zegt, herbeleeft het trekken van een grens of het innemen van een standpunt naar zijn moeder. Denk aan een man die als jongetje de kant van zijn moeder moest kiezen omdat haar relatie met zijn vader slecht was. Of, een moeder die na een scheiding de jongen opdroeg om de man in huis te worden en haar te verzorgen. Misschien verbood de moeder hem zelfs wel om ooit nog contact met zijn vader te hebben. Zo knipt zij een rolmodel dat de jongen hard nodig heeft uit zijn leven.
Hoe dan ook, zeg maar dag met je handje tegen een normale jeugd. In latere relaties zijn deze mannen vaak de lieverd. Andere kerels vinden ze lomp en oppervlakkig. Maar eens komt de rekening. De mannen worden depressief of verbreken ineens de relatie, om vervolgens te ontdekken dat ze gewoon nog aan het touw bij hun voormalige partner en moeder zitten. Soms is de vrouw hem voor. Ze is Mr. Nice Guy beu en scheidt van hem omdat ze een man ontmoet heeft die wél staat voor wat hij wil. Het tegenovergestelde hoor ik ook: mannen die extreem zelfstandig zijn. Zij 'dulden' de vrouw in een relatie. Anderen komen niet eens tot een relatie en lijden aan bindingsangst.
Een moeder- of een vaderwond wordt nogal eens over het hoofd gezien. Daarom zit in het programma van de training ook een avond over de voorouders.